Lokeren zet een grote stap richting veiliger, ondernemender en duurzamer lokaal beleid. Lokaal Liberaal en cd&v presenteren samen een ambitieuze beleidsnota voor de toekomst van de fusiestad.
Lokaal Liberaal kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een stevig mandaat om onder leiding van burgemeester Filip Anthuenis fusiestad Lokeren verder te besturen. Op de gemeenteraad van maandag 31 maart werd de beleidsnota voorgesteld waarin coalitiepartners Lokaal Liberaal en cd&v hun plannen en ambities voor de komende zes jaar uit de doeken doen.
Lokaal Liberaal toont zich bij monde van voorzitter Bram De Cock zeer tevreden over de plannen die voorliggen. “Als voorzitter van Lokaal Liberaal ben ik verheugd dat de grote meerderheid van de programmapunten waarmee we in oktober naar de Lokerse en Moerbeekse kiezer trokken de komende zes jaar zullen omgezet worden in beleid. Samen met onze coalitiepartner cd&v zullen onze burgemeester en schepenen aan de slag gaan om deze beleidsnota maximaal uit te voeren. Dit document vormt de ruggengraat van ons beleid en biedt een duidelijke koers voor een veilig, toekomstgericht en ondernemend Lokeren.”
Veiligheid als prioriteit
Vrijheid, veiligheid en verantwoordelijkheid blijven de basisprincipes voor de Lokerse Liberalen volgens De Cock: “Veiligheid is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een lokaal bestuur en is de basisvoorwaarde voor alle andere ambities van het nieuwe stadsbestuur. Er wordt dan ook verder geïnvesteerd in het cameranetwerk, dat een belangrijk instrument is voor onze politie om de veiligheid in onze stad te handhaven.”
Steun voor ondernemers en lokale economie
Daarnaast belooft Lokaal Liberaal bijkomende ondersteuning voor ondernemers: “Wij geloven dat een stad enkel kan floreren als haar inwoners en ondernemers de ruimte krijgen om zelf initiatief te nemen. We bouwen daarom de ondersteuning van onze lokale horeca, handelaars en bedrijven verder uit. Dat doen we onder meer door bijkomend in te zetten op beleving en evenementen in onze stads- en dorpscentra, door bij overheidsopdrachten maximaal kansen te geven aan lokale bedrijven en door de introductie van het label ‘stadsleverancier’ waarvoor lokale handelaars en KMO’s zich kunnen registreren.”
Fusie met Moerbeke: bewaren Moerbeekse identiteit
Een belangrijke uitdaging voor het nieuwe schepencollege is volgens de voorzitter van de Lokerse Liberalen het verder werken aan een geslaagde fusie tussen Lokeren en Moerbeke: “Administratief en politiek is de fusie tussen Lokeren en Moerbeke een feit, de komende jaren zullen we er samen keihard aan werken om de fusie ook in de hoofden en harten van oude en nieuwe Lokeraars te laten slagen. De bezorgdheden en argwaan die bij sommige inwoners van Moerbeke ongetwijfeld nog leven moeten we wegnemen door te dienstverlening in Moerbeke te waarborgen en te bewijzen dat de Moerbeekse identiteit en gezelligheid behouden blijven in fusiestad Lokeren, net zoals dat voor onze andere deelgemeenten en wijken het geval is.”
VVVVV
“Onze burgemeester benadrukt terecht graag de drie V’s: Veiligheid, Verkeer en Vuiligheid, drie basisthema’s waar burgers van wakker liggen en een lokaal bestuur dus sterk op moet inzetten, ik voeg daar graag nog de V’s van Vrolijkheid en Verbondenheid aan toe”, zegt de voorzitter van Lokaal Liberaal: “De uitbreiding van de uitleendienst en de ondersteuning van de stad moet jongeren, verenigingen en wijken aanmoedigen om onze inwoners samen te brengen op grote en kleine evenementen die onze stad en haar deelgemeenten nog meer doen bruisen. Daarnaast zal sterk ingezet worden op de ontwikkeling van de toeristische mogelijkheden van fusiestad Lokeren, op die manier hopen we ook onze lokale horeca de wind in de zeilen te geven”
Gezonde financiën
Verder blijven gezonde stadsfinanciën een belangrijk streefdoel volgens De Cock: “Lokaal Liberaal heeft er steeds op gehamerd dat een sterke lokale economie de basis vormt van een bloeiende stad. We gaan in de komende legislatuur dan ook op zoek naar ruimte voor bijkomende economische bestemming rond de E34. Elke euro die we investeren in onze stad wordt eerst verdiend door onze werkende en ondernemende inwoners, daarom zorgen we voor een verstandig financieel beleid dat het mogelijk maakt om duurzaam verder te investeren in onze stad, zonder budgettaire gekkigheden.”
Aangename leefomgeving
Tot slot zal het stadsbestuur onder leiding van Lokaal Liberaal van een aangenaam, groen en vooral proper openbaar domein een prioriteit maken deze legislatuur: “We investeren verder in de renovatie en opwaardering van onze straten en pleinen, de stad heeft de uitdrukkelijke ambitie om de staat van de voet- en fietspaden te verbeteren, maar om die aangenaam en net te houden rekent de stad ook op hulp van onze inwoners. Naast IDM en de stadsdiensten dragen ook individuele burgers een verantwoordelijkheid om onze straten proper te houden, en om elkaar aan te spreken op asociaal gedrag. Eigen initiatief van burgers om hun buurt proper te houden wordt gestimuleerd, maar als stok achter de deur zullen sluikstorters ook strenger gestraft worden.”